• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
01.05.2024

Erasmus mobilnost Digital literacy for teachers: Navigating ICT

Mobilnost zaposlenih 2024, Madeira, Portugalska 21. do 29. 4. 2024

Tečaj: DIGITAL LITERACY FOR TEACHERS: NAVIGATING ICT

Direktorji članic Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije Slovenije smo se med 20. in 30. aprilom 2024 udeležili mobilnosti v projektu Erasmus+.  Program Digital literacy for teachers: navigating ICT je na Madeiri (Portugalska). Program je vodila odlična predavateljica Tania Serrao iz organizacije Learning Together.

Na tečaju smo spoznali napredne programe s področja digitalne pismenosti, saj hitro se spreminjajoča tehnološka »krajina« zahteva stalno učenje in prilagajanje na nove digitalne trende. Usposabljanje smo začeli z raziskovanjem pomena IKT v izobraževanju, spoznali praktične strategije za vključevanje digitalnih orodij v načrtovanje pouka oz. dela s ciljem, da postane učna izkušnja privlačna, bolj prilagojena udeležencem in tudi  zabavna.

Predavateljica Tania Serrao nas je s pomočjo orodij https://avatarmaker.com/ in https://www.pixton.com/welcome spodbudila, da smo  si v skupini izmenjali svoje osebne zgodbe in se tako povezali. V nadaljevanju smo razmišljali ali je uporaba tehnologije pri delu in pri pouku blagoslov ali prekletstvo? Pri tem smo s pomočjo orodja KIALO, https://www.kialo-edu.com, ki spodbuja e-debato in kritično razmišljanje iskali argumente za in proti.

Spodbujanje hibridnega dela in vključujočih pogovorov tako v razredu kot tudi delovnih okolij je mogoče tudi s pomočjo orodja https://www.polleverywhere.com. Omogoča spletno glasovanje, ankete, kvize…Zanimivo orodje za ustvarjanje kreativnih in animiranih prezentacij je Genial.ly.

Orodja, s katerimi lahko popestrimo izobraževalni proces ali jih uporabimo pri oglaševanju izobraževalnih programov, učinkovitem timskem delu so: Podcastle, Canva in Flip.

Podcastle
je orodje, s katerim ustvarjamo kakovostne podcaste, saj omogoča ustvarjanje zvočnih zapisov, vključno z zvočnimi in drugimi efekti. Uporabljamo ga za pripravo izobraževalnih podcastov pri raziskovanju določenih vsebin, za pripovedovanje zgodb ali dogodkov, za razprave in analize pri čemer so na voljo brezplačna orodja: BBC sound effects in Pixabay.

Canva je spletno orodje za grafično oblikovanje.

Flip je brezplačna spletna in mobilna aplikacija za snemanje, urejanje in izmenjavo video nalog.

V nadaljevanju programa smo spoznali orodja: padlet, capcut, ezgif.com
Padlet je vsestranska virtualna tabla, ki jo lahko delimo z drugimi uporabniki. Najpogosteje jo uporabljamo za poučevanje in učenje. Nekaj idej za uporabo padleta v izobraževanju: virtualna oglasna deska, spletna možganska nevihta, diskusija, digitalni portfolijo, blog, zbirka izobraževalnih virov, povratna informacija, predstavitve projektov…
 
Capcut je brezplačen program za urejanje videov. Omogoča funkcije, kot so: učinki prehoda, filtri, podnapisi in zvočni posnetki, ki pomagajo pri avdiovizualni produkciji. Ponuja vnaprej izdelane predloge in prilagodljive funkcije, kar uporabnikom omogoča preprosto ustvarjanje videov za uporabo v izobraževalne,  poslovne ali druge namene.
 
Ezgif.com je brezplačni spletni urejevalnik animiranih slik in preprost za uporabo. Zasnovan  je predvsem za ustvarjanje in urejanje GIF-ov, podpira pa tudi številne druge formate slik (WebP, png, mng in flif).

Spoznali smo tudi Future Classroom Lab (FCL), ki je navdihujoče, popolnoma opremljeno, rekonfigurabilno okolje za poučevanje in učenje, ki obiskovalce izziva, da ponovno razmislijo o vlogi pedagogike, tehnologije in oblikovanja v svojih učilnicah. Na Portugalskem so ga vzpostavili v letu 2001.

Preskusili smo se tudi  v izdelavi e-knjige. S pomočjo Book Creatorja smo naredili kreativne e-knjige, v katere smo vključili besedila, posnetke, slike, glasbo … Nastali so turistični vodiči, informativna gradiva … vsekakor bomo aplikacijo uporabili in znanje predali tudi našim zaposlenim. Spoznali smo še nekaj odličnih orodji za kvize. S pomočjo Chatbot-a oziroma umetne inteligence na platformi schoolAI s pomočjo spacecreatorja smo ustvarili čisto svoj >ChatGBT>. Ustvarimo ga ena, dva, tri … Uporabimo lahko katerokoli tematiko, namenjen pa je lahko našim udeležencem, katerim pošljemo link in tako spremljamo, kakšna so njihova zanimanja, kakšna vprašana postavljajo ...
Kljub temu, da lahko rečemo, da smo kar vešči uporabe sodobne  tehnologije smo tekom tečaja srečali veliko  novih orodij. Eno izmed le-teh nas je spodbudilo, da vam ga predstavimo skozi zgodbo.
 
»V globinah digitalnega vesolja, kjer se kode prepletajo kot čarobne niti, stoji šola, ki ni podobna nobeni drugi. Imenuje se MAGICSCHOOL, kjer se udeleženci ne učijo običajnih čarovnij, ampak čarovnijo digitalne dobe. Tu se čarovniki in čarovnice učijo, kako oživiti spletne strani z enim samim dotikom tipkovnice, kako pripovedovati zgodbe z vizualnimi učinki, ki jih lahko ustvarijo le najmočnejši digitalni čarovniki. Učilnice so polne živahnih diskusij o najnovejših tehnoloških trendih, laboratoriji pa brnijo od aktivnosti, ko učeči se eksperimentirajo z virtualno resničnostjo in umetno inteligenco. V knjižnici MAGICSCHOOL se skrivajo knjige, ki se same posodabljajo z najnovejšimi informacijami, in če pravilno izgovoriš čarobno besedo, ti knjiga razkrije skrivnosti naprednega programiranja.«
 
Ampak ne dovolite, da vas ime zavede. MAGICSCHOOL ni le kraj v nekem oddaljenem kotičku interneta, je mnogo več. Je digitalno orodje, ki preobraža način, kako se učimo in delimo znanje. To je platforma, ki združuje učeče se in mentorje iz vsega sveta, omogoča jim, da skupaj rastejo in se razvijajo v mojstre digitalnih veščin.

MAGICSCHOOL je čarobna paličica za vsakega, ki želi obvladati digitalno čarovnijo. Ne glede na to, ali ste začetnik, ki se šele spoznava z digitalnim svetom, ali izkušen čarovnik, ki išče nove izzive. In najboljše pri tem? Za uporabo te čarobne platforme ne potrebujete čarobnega klobuka ali čarovniške halje. Potrebujete le radovednost in željo po učenju. Torej, odprite svoj brskalnik, vtipkajte MAGICSCHOOL in se pripravite, da boste odkrili moč, ki jo skrivate v sebi. Dobrodošli na platformi, kjer je čarovnija resnična, in kjer so digitalna orodja vaša čarobna palica.

Celotni utrinki tečaja so na blogu:
https://www.ziss.si/blog-13574/mobilnost-digital-literacy-for-teachers-navigating-ict/

Spoznano in naučeno bomo z velikim veseljem prenesli v naše vsakdanje delo in tako poskrbeli za nadgradnjo digitalnih kompetenc v organizacijah za izobraževanje odraslih.

Namesto zaključka

Recept za čarovniški napitek, ki zagotavlja Erasmus+ učinek

Sestavine:
Dobro premešajte in začinite z: navdušenjem, aktivnim sodelovanjem, željo po napredku, radovednostjo, raziskovalnim navdihom.
 
Uporaba: žličko čarovniškega napitka vsak dan vmešajte v svojo jutranjo kavo ali čaj, jutranjo kavo ali čaj sodelavcev, kavo ali čaj, ki ga postržete svojim kolegom.

Po enem mesecu rednega uživanja čarovniškega napitka, bo le ta deloval za vedno.










PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji