ZLU Trbovlje
Kontakt
Zasavska ljudska univerza

Trg svobode 11a, Trbovlje
03 56 31 190
Grajska 2, Zagorje
03 56 55 120
info@zlu.si

Naroči se na novice!
Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Napovedujemo
10.06.2019

Na Zasavski ljudski univerzi Zagorje bo v petek, 5. 7. 2019, tradicionalna svečana podelitev spričeval ob zaključku šolskega leta vsem udeležencem osnovne šole, srednješolskih in poklicnih programov.

Vtisi in mnenja
16.04.2019

Želja vključiti se v program NPK maser je bila na mojem seznamu že nekaj časa. Da je program brezplačen, je dodatna bonus točka, ki pomaga pri uresničevanju mojih želja in ciljev. Pohvalila bi predvsem organizacijo, predavateljico in dobro vzdušje na tečaju.

Koristne povezave
Kako sem postala medicinska sestra

Uresničila sem svoje sanje in postala medicinska sestra

Pri svojih petintridesetih letih sem ugotovila, da človek z minimalno plačo ne more uresničiti vseh svojih ciljev. Leta 2009 sem bila zaposlena v proizvodnji podjetja ETI. Krasna služba, enoizmensko delo, prosti vikendi in prosti prazniki. Delo lahko in nezahtevno, toda plačilo zelo slabo. Večina zaposlenih je s takim delom in načinom življenja zadovoljnih, ker so pač skromni. V meni se je nekaj prebudilo in zaželela sem si spremembe. Monotono delo je postalo dolgočasno. Zakaj ne bi delala nekaj, kjer se kaj dogaja, zakaj ne bi nekomu pomagala, če se to da?

V našem malem mestu so začeli govoriti, viseli so plakati, sosed je večkrat omenil, da na Zasavski ljudski univerzi (ZLU) vpisujejo prvo generacijo smer srednja medicinska sestra. Sanje vsakega dekleta. Toda kako se vpisati, kje dobiti denar za vpis, šolnino. Kako obdržati službo, biti z otroki, biti tudi žena? Mnogo vprašanj, a malo odgovorov. Toda v taki situaciji bo držal pregovor: kdor ne riskira, tudi ne profitira.

Spraskala sem denar in se vpisala v program ZDRAVSTVENA NEGA. Na ZLU so bili zelo prijazni, saj so mi omogočili obročno odplačevanje šolnine. Predavanja so bila skoraj vsak dan. Krasne profesorice in profesorji, ki so znanje podajali z malo več razlage, in spodbude za nas, malo starejše. Sledili so izpiti, eni težji, drugi malo lažji. Vse do zaključka in poklicne mature. Izgubila sem veliko energije, volje, prostih ur, ki sem jih morala preživeti na vajah, praksi, počitnice v dveh sezonah je bila družina brez mene.

Kot mama sem imela slabo vest in se spraševala, ali to res potrebujem pri teh letih. Pa so mi z mnogo lepih in spodbudnih besed v podporo stopile delavke na ljudski univerzi. Prišel je dan, da izvemo končne rezultate. Kake muke in vprašanja: si ali nisi?
Potem pa odgovor: "Da, gospa, uspešno ste končali šolo in pridobili poklic srednje medicinske sestre." Težko pričakovani odgovor. Kako sem bila ponosna, ko sem dobila v roke težko prisluženo spričevalo o uspešno končanem programu.

Sedaj vam lahko zaupam. Še isti dan sem napisala nekaj prošenj in jih poslala na različne naslove. Ne boste verjeli, v roku enega meseca sem bila sprejeta na novo delovno mesto, mesto srednje medicinske sestre v Porodnišnici Ljubljana. Sedaj delam tu že tretje leto. Življenje se mi je spremenilo, seveda na boljše. Delo je raznoliko, ogromno je pogovorov, prijetnih trenutkov, saj se življenje začne takoj po porodu...

To je krasna priložnost, da se zahvalim celi vaši ekipi za vse, kar ste storili zame in za mojo družino, s katero sedaj lahko uživamo. Prav tako spodbujam vsakega posameznika, naj se ne odloča predolgo, ali bi ali ne bi.

Vse se doseže, samo če imaš voljo in nekaj spodbude.

Mirsada Kruškić, Zagorje ob Savi

ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje