ZLU Trbovlje
Kontakt
Zasavska ljudska univerza

Trg svobode 11a, Trbovlje
03 56 31 190
Grajska 2, Zagorje
03 56 55 120
info@zlu.si

Naroči se na novice!
Strinjam se z obdelavo podatkov za namen pošiljanja novic

Napovedujemo
10.06.2019

Na Zasavski ljudski univerzi Zagorje bo v petek, 5. 7. 2019, tradicionalna svečana podelitev spričeval ob zaključku šolskega leta vsem udeležencem osnovne šole, srednješolskih in poklicnih programov.

Vtisi in mnenja
16.04.2019

Želja vključiti se v program NPK maser je bila na mojem seznamu že nekaj časa. Da je program brezplačen, je dodatna bonus točka, ki pomaga pri uresničevanju mojih želja in ciljev. Pohvalila bi predvsem organizacijo, predavateljico in dobro vzdušje na tečaju.

Koristne povezave
Študijski krožek Jezik in kultura z roko v roki

V šolskem letu 2017/2018 je v Trbovljah po več letih ponovno zaživel študijski krožek kot izobraževalna oblika. Na razpisu MIZŠ smo pridobili sredstva za izvedbo študijskega krožka z naslovom Jezik in kultura z roko v roki. V krožek smo povabili priseljence, predvsem ženske, ki se v popoldanskem času težje udeležujejo tečajev slovenščine.

Vir: https://sk.acs.si/izkaznica/znacilnosti-krozkov

Krožek se je začel 5. 3. 2018. Po drugem srečanju se je oblikovala skupina 11 udeleženk, ki jih je združila želja, da izboljšajo sporazumevanje v slovenščini. Že na uvodnem srečanju so ugotavljale, da imajo največ težav zaradi nepoznavanja jezika pri sporazumevanju v ustanovah (npr. šola, vrtec, zdravnik).

Na vsakem izmed srečanj so udeleženke s pomočjo mentorice uresničevale zastavljene izobraževalne cilje: obravnavale so besedišče s področja vsakdanjega življenja (osebna identiteta, odnosi med ljudmi, družina, prazniki in običaji, poklic in delovni statusi, prosti čas, kultura in družba, telo in zdravje, hrana in pijača ter javno življenje), trenirale komunikacijo na javnih mestih s pomočjo igre vlog, ob tem pa spoznavale navade in običaje v Sloveniji (Trbovljah) in jih primerjale s svojimi. Pomemben vidik študijskega krožka je bilo druženje, nova poznanstva, krepitev samozavesti za komunikacijo v slovenščini in motivacija za nadaljnje učenje.

Študijski krožek se je v lokalnem in širšem okolju predstavil s kratkim prispevkom 12. 4. 2018 v Poročilih ob petih na RTV Slovenija. Glavni akcijski cilj krožka pa je bila predstavitev na Paradi učenja 16. 5. 2018, s katero se je krožek tudi končal. Članice krožka so dan pred tem na delavnici TVU skupaj pripravile baklavo, doma pa je vsaka izmed njih spekla še najmanj eno tradicionalno sladico. Z dobrotami so obložile svojo stojnico ter privabljale in razveseljevale obiskovalce Parade učenja. S svojo živobarvno prisotnostjo so pomembno zaznamovale Parado učenja 2018 v Trbovljah. Recepte sladic so zbrale v e-knjigi Sladice naših krajev .

Večina udeleženk krožka nadaljuje učenje slovenščine na tečaju. Z udeležbo v študijskem krožku se je povečal občutek pripadnosti in sprejetosti v lokalnem okolju, povečala se je njihova želja in potreba po učenju slovenščine, pridobile pa so tudi boljšo samopodobo in samozavest pri komunikaciji v slovenščini na javnih mestih.

Operacijo sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Valentina Uran, univ. dipl. ped. in soc. kult. Informacije: Valentina Uran, univ. dipl. ped. in soc. kult.
Tel.: 03 56 31 191
E-pošta: valentina.uran@zlu.si
ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje
ZLU Trbovlje