• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno

Študijski krožek Jezik in kultura z roko v roki

V šolskem letu 2017/2018 je v Trbovljah po več letih ponovno zaživel študijski krožek kot izobraževalna oblika. Na razpisu MIZŠ smo pridobili sredstva za izvedbo študijskega krožka z naslovom Jezik in kultura z roko v roki. V krožek smo povabili priseljence, predvsem ženske, ki se v popoldanskem času težje udeležujejo tečajev slovenščine.

Vir: https://sk.acs.si/izkaznica/znacilnosti-krozkov

Krožek se je začel 5. 3. 2018. Po drugem srečanju se je oblikovala skupina 11 udeleženk, ki jih je združila želja, da izboljšajo sporazumevanje v slovenščini. Že na uvodnem srečanju so ugotavljale, da imajo največ težav zaradi nepoznavanja jezika pri sporazumevanju v ustanovah (npr. šola, vrtec, zdravnik).

Na vsakem izmed srečanj so udeleženke s pomočjo mentorice uresničevale zastavljene izobraževalne cilje: obravnavale so besedišče s področja vsakdanjega življenja (osebna identiteta, odnosi med ljudmi, družina, prazniki in običaji, poklic in delovni statusi, prosti čas, kultura in družba, telo in zdravje, hrana in pijača ter javno življenje), trenirale komunikacijo na javnih mestih s pomočjo igre vlog, ob tem pa spoznavale navade in običaje v Sloveniji (Trbovljah) in jih primerjale s svojimi. Pomemben vidik študijskega krožka je bilo druženje, nova poznanstva, krepitev samozavesti za komunikacijo v slovenščini in motivacija za nadaljnje učenje.

Študijski krožek se je v lokalnem in širšem okolju predstavil s kratkim prispevkom 12. 4. 2018 v Poročilih ob petih na RTV Slovenija. Glavni akcijski cilj krožka pa je bila predstavitev na Paradi učenja 16. 5. 2018, s katero se je krožek tudi končal. Članice krožka so dan pred tem na delavnici TVU skupaj pripravile baklavo, doma pa je vsaka izmed njih spekla še najmanj eno tradicionalno sladico. Z dobrotami so obložile svojo stojnico ter privabljale in razveseljevale obiskovalce Parade učenja. S svojo živobarvno prisotnostjo so pomembno zaznamovale Parado učenja 2018 v Trbovljah. Recepte sladic so zbrale v e-knjigi Sladice naših krajev .

Večina udeleženk krožka nadaljuje učenje slovenščine na tečaju. Z udeležbo v študijskem krožku se je povečal občutek pripadnosti in sprejetosti v lokalnem okolju, povečala se je njihova želja in potreba po učenju slovenščine, pridobile pa so tudi boljšo samopodobo in samozavest pri komunikaciji v slovenščini na javnih mestih.

Krožek sofinancira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Valentina Uran, univ. dipl. ped. in soc. kult.
03 56 31 191, 030 366 777
valentina.uran@zlu.si
Valentina Uran, univ. dipl. ped. in soc. kult.


Pridruži se nam

12835 IZVEDENIH IZOBRAŽEVALNIH UR
8292 ZADOVOLJNIH UDELEŽENCEV
120 PREDAVATELJEV
* Podatki veljajo za leto 2018
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji