• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
11.05.2021

FI.DO: Boj proti lažnim novicam in dezinformacijam

Cilj projekta je izboljšanje digitalnih kompetenc starejših ter razvoj orodij za podporo pri delu izobraževalcev, učiteljev in trenerjev na področju učenja odraslih z namenom boja proti lažnim novicam in dezinformacijam. 
@cottonbro - Pexels
  V nasprotju s splošnim mnenjem lažne novice niso sodoben pojav: internet je samo povečal možnost širjenja takšnih novic globalno. Starejši državljani so med najbolj ranljivimi in dojemljivimi za takšen pojav. Pogosto se bojujejo s sledenjem digitalne preobrazbe, ki jo povzroča hiter razvoj medijskih tehnologij. Zaščita državljanov pred obsežnimi dezinformacijami je zato še posebej pomemben izziv za sodobno Evropo.

Cilj projekta
Prek umetniških praks (dva partnerja sodita v sektor fotografije ter medijev in filmske produkcije), z razvojem digitalnih ustvarjalnih veščin (eden izmed partnerjev ima izkušnje z upravljanjem in produkcijo informacijskih vsebin in družabnih medijev ter ustvarjanjem računalniških video iger) in z znanstveno podporo s strani univerzitetnega partnerja bo projekt izvajal inovativne prakse (aktivnosti, ki spodbujajo intelektualne izzive). Dejavnosti bodo namenjene podpori razvoja veščin in spretnosti starejših ter trenerjev (štirje partnerji so organizacije za izobraževanje odraslih).

Glavne ciljne skupine
Glavno ciljno skupino projekta predstavljajo starejši, ki so že razvili določeno digitalno znanje, ki pa izhaja iz praktične uporabe orodij (pametni telefoni, računalniki itd.) in ne teoretičnega ozadja. Projekt FI.DO načrtuje skupno vključitev 180 upokojencev v štirih sodelujočih državah (Grčija, Italija, Poljska, Slovenija). Ciljna skupina bo od pomladi 2022 vključena v tri delavnice (LiveLabs), ki bodo prispevale k razvoju ciljnih izdelkov.
 
Glavne aktivnosti projekta
V partnerstvu z omenjenimi organizacijami bomo v dveh letih (2021–2023) razvili naslednja izobraževalna orodja:
  1. Metoda usposabljanja, ki bo preizkušena tekom interaktivnih delavnic za starejše udeležence in osebje vešče množičnega komuniciranja. Tekom delavnic bodo udeleženci razpravljali o projektnih temah in preizkušali učinkovitost izdelka s preprostimi praktičnimi vajami. Uvedba nove metode usposabljanja se pričakuje sredi pomladi 2022.
  2. Priročnik, ki bo podpiral učitelje, ki delajo v sektorju vseživljenjskega učenja in izobraževanja odraslih. Pomagal jim bo, da se seznanijo s teoretičnimi osnovami metode usposabljanja. Priročnik bo končan decembra 2022.
  3. Izobraževalna računalniška igra, povezana z glavno temo, ki jo bodo podobno kot metodo treninga na interaktivni delavnici preizkusili in ocenili starejši. Izid igre je predviden za jesen 2022.
  
Dodaten cilj
  1. Izboljšati digitalno pismenost starejših vključenih v projekt in izboljšati njihovo sposobnost prepoznavanja resničnih novic od lažnih.
  2. Dolgoročni cilj projekta FI.DO je razširjanje projektnih izdelkov ter minimizirati družbeni, finančni in politični vpliv pojava lažnih novic v Evropi.

Kako lahko prispevate?
Ne glede na to, ali ste poklicno povezani s projektom (npr. novinar, profesor, študent) ali zavedni državljan (starejši ali ne), lahko tudi vi postanete del projekta FI.DO. Pošljite nam vaše želje in ideje po elektronski pošti in se natančneje dogovorite o tem, kako lahko sodelujete: europe@aforismatoscana.net.

Kako lahko izveste več o FI.DO?
Potrebujete več informacij, fotografij in logotipov za ponazoritev članka? Pošljite nam e-pošto.
Kontaktna oseba: Rok Vukčevič

Splošni podatki o FI.DO
Program financiranja: Strateška partnerstva za inovacije Erasmus+
Trajanje projekta: 1. 3. 2021–28. 2. 2023
 
  
Vodja projekta
Soc. Coop. Aforisma Impresa sociale (Italija), aforismatoscana.net
 

 
Aforisma je zadruga, specializirana za vseživljenjsko učenje. Je del mreže ACLI (italijansko delavsko združenje Kristjanov). Akreditirala ga je regionalna vlada Toskane kot izvajalka usposabljanja in italijansko Ministrstvo za delo (Agencija za zaposlovanje). Od leta 2008 je Aforisma razvila specifično področje znanj, namenjeno zaposlitvi oseb s posebnimi potrebami.

Projektni partnerji
Rusaalka Films (Slovenija), rusaalkafilms.com


 
Produkcijska hiša Rusaalka od leta 2016 ustvarja neodvisne dokumentarne in kratke igrane filme. Mednarodna ekipa se trudi prikazati pomembne zgodbe, za katere meni, da jih ne smemo prezreti.
 

IDEC (Grčija), idec.gr


 
IDEC je svetovalno podjetje za usposabljanje s sedežem v Atenah. Njihove dejavnosti vključujejo: izobraževanje, svetovanje pri upravljanju, zagotavljanje kakovosti, vrednotenje in razvoj informacijsko-komunikacijskih tehnologij za zasebni in javni sektor.
 

QZR srl (Italija), qzrstudio.com
 


Studio QZR se ukvarja s komunikacijskim oblikovanjem in razvojem informacijskih tehnologij. Podjetje se je rodilo leta 2013 kot digitalni partner na področju založništva, ki izvaja poizkuse in razvoj aplikacij za različne italijanske stranke na področju marketinga.
 

Univerza za humanistiko in ekonomijo v Lodžu (Poljska), ahe.lodz.pl
 


Akreditirana visokošolska ustanova, ki poleg tradicionalnih univerzitetnih programov (dodiplomski, podiplomski študij, doktorski program) hkrati nudi tečaje za različne ciljne skupine.
 

Zasavska ljudska univerza (Slovenija), zlu.si
 

 
Organizacija za izobraževanje odraslih, ki več kot pol stoletja nudi storitve na področju izobraževanja in usposabljanja odraslih v Zasavju.
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji