• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
01.05.2022

Druga delavnica FI.DO: Boj proti lažnim novicam in dezinformacijam


Zasavska ljudska univerza je skupaj z video produkcijsko hišo Rusaalka del mednarodnega projekta, ki se izvaja s pomočjo financiranja Erasmus+. V projektu poleg slovenskih sodelujejo tudi partnerji iz Italije, Grčije in Poljske.

V delavnici, katere vsebino so skupaj s partnerji razvijali eno leto, so odrasle ozaveščali o psevdoznanosti, teorijah zarot in fenomenu trolanja. Odrasli udeleženci, ki so ena izmed skupin, ki se težje znajdejo v poplavi informacij, so bili tekom delavnice skozi uvodno igro spodbujeni, da razmišljajo o resničnosti in verodostojnosti izjav. Skozi predstavitev so se seznanjali s primeri psevdo novic, primerov nekaterih teorij zarot ter pojavu trolanja.

Udeleženci so na delavnici aktivno sodelovali in diskutirali o aktualnih temah, s katerimi se srečujejo na spletu. Povezovali so naučeno s prehodnim znanjem ter o tem razmišljali, delili mnenja in se pogovarjali. Spoznali so pomembno razliko med lastnim prepričanjem in dokazanimi dejstvi podprtimi z znanstvenimi raziskavami. Starejši odrasli so se naučili, kako na spletu ravnati odgovorno opremljeni z osnovnimi digitalnimi kompetencami za prepoznavanje lažnih in zavajajočih novic.



Od marca do maja 2022 bo v okviru projekta FI.DO izvedenih osem delavnic v vseh štirih partnerskih državah s ciljem izboljšanja digitalnih kompetenc starejših. Letos spomladi bo predvidoma izšel priročnik, ki bo pomagal s teoretično podlago metode usposabljanja pedagoškemu osebju na področju VŽU in IO. Eden od ciljev projekta je tudi izobraževalna računalniška igra, ki bo končana in preizkušena s strani starejših odraslih jeseni 2022.

Več o projektu lahko izveste na:
projekti/erasmus–projekti-2018-2022/fi-do-boj-proti-laznim-novicam-in-dezinformacijam/
https://www.facebook.com/fidoprojecteu
https://fidoproject.eu
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji