• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
25.05.2023

Hibridna Parada učenja 2023 v Zagorju

Letošnja Parada učenja 2023, ki je potekala v sredo, 24. 5. 2023, v Zagorju, je zasijala v vsej svoji edinstvenosti, ko je deževje premešalo karte in nas prisililo, da smo se organizatorju temu prilagodili. Kljub izzivom, ki so jih postavili vremenski pogoji, smo se odločili, da ne bomo dopustili, da nas dež ustavi. Namesto tega smo se odločili sprejeti izziv in ustvariti hibridno izkušnjo, ki je presegla vsa vnaša pričakovanja.

Da bi se izognili slabim vremenskim razmeram, smo del Parade učenja prestavili v notranje prostore naše hiše ZLU, kjer smo postavili stojnice, na katerih se je predstavilo več kot 30 zasavskih društev, javnih zavodov in ostalih organizacij. Kljub manjšemu obsegu kot na prostem, je bilo vzdušje prijetno in polno navdušenja nad učenjem.

Kako pa je vse skupaj sploh potekalo? Letošnjo Parado učenja, poleg zelo spremenljivega vremena, zaznamuje tudi Evropsko leto spretnosti. Zato smo festival simbolično razdelili na tri področja: Spretnost je umetnost, Jaz sem in jaz bom ter Tehno-trajnost.

V kotičku Spretnost je umetnost so se obiskovalci spoznavali in preizkušali spretnosti, ki so povezane z ročnimi deli, s kulturo, z glasbo, s knjižno umetnostjo, z likovnim izražanjem in vsem, kar sodi zraven. Med drugim so lahko ustvarjali na stojnicah DPM Trbovlje, DPM in MC Zagorje ob Savi ter si ogledali glasbila, ki so jih pripravili otroci iz vrtca Zagorje ob Savi. Učenci iz OŠ Toneta Okrogarja, ki so prišli iz tujine, pa so predstavili svojo kulturo, kulturno dediščino in s tem povezane izdelke. V obliki razstave (ki bo dostopna na ZLU še do ponedeljka, 29. 5. 2023) pa so se predstavili tudi naši tečajniki likovnega tečaja: Ustvarjam, torej sem …

Kotiček Tehno-trajnost je obiskovalcem omogočil različne vsebine, ki so povezane z digitalno pismenostjo in s trajnostnim načinom življenja. Na stojnici Društva za zdravilne rastline Zasavje so spoznavali zdravilne rastline, ki rastejo pri nas in se lahko preizkusili v pripravi čisto domačega zdravilnega napitka. S svojim heliostatom in modelom o porabi energij so se predstavili učenci FLL in FLL junior, ki prihajajo iz OŠ Trbovlje. Med drugim pa so predstavniki DD Trbovlje s seboj pripeljali pravo robotko Evo, s katero so lahko obiskovalci pokramljali. Prav tako so lahko preizkusili posebna VR očala in se potopili v virtualni svet.

V kotičku Jaz sem in jaz bom so se obiskovalci lahko sprostili, spoznali ideje za dobro počutje in gibanje, poklepetali s drugimi in krepili medosebne in večkulturne spretnosti, spretnosti za izobraževanje in gradnjo kariere ter t. i. “znanja za življenje”.  Ekipa OŠ dr. Slavka Gruma je obiskovalcem predstavila didaktične pripomočke za razvijanje fine motorike, S.O.S. šola pa je mladim (in starejšim) predstavila, da je učenje matematike mogoče (in precej bolj zabavno) brez uporabe svinčnika in papirja. Naši prostovoljki, Ana Holc in Vesna Babič, ki sta v marcu obiskali Istanbul in se naučile nove tehnike ustvarjanje – papirne filigrafije, sta svoje znanje prenašali naprej in pokazali, kako se s to tehniko ustvarja. Obiskovalci so lahko izvedli kratek preizkus spoznavnih sposobnosti ter se preizkusili v raznovrstnih kognitivnih igrah, ki so jih pripravili v DSO Polde Eberl Jamski Izlake. V sklopu programa ZD Trbovlje so obiskovalci testirali svojo telesno zmogljivost ter se spoznali z nekaterimi tehnikami sproščanja; v sklopu programa ZD Zagorje ob Savi pa so si obiskovalci izmerili krvni sladkor in krvni tlak, na koncu pa so dobili še celotno analizo telesne sestave. Da pa je bil dan res popoln, je obiskovalce zmasirala ekipa VDC Zagorje ob Savi. Posebno pozornost pa so letos pritegnili tudi policisti in policistka s Policijske postaje Zagorje ob Savi, ki so predstavili svoj poklic ter s seboj pripeljali dva prava policijska lipicanca!

Ampak to še ni bilo vse! Osrednji oder se je nahajal v paviljonu na Cankarjevem trgu. Tam je zadišalo po čarobnosti, ko so se izvajali vrhunski plesni nastopi, glasbeni spektakli in še mnogo drugega. Prireditev je povezoval dr. Tomaž Petek, s slavnostnimi govori pa so nas počastili: ga. Polona Trebušak, direktorica ZLU, ga. Zvonka Pangerc Pahernik, predstavnica ACS in vodja Parade učenja na nacionalni ravni ter g. Matjaž Švagan, župan Zagorja ob Savi ter častni pokrovitelj Parade učenja 2023. Na odru so se predstavili: učiteljska vokalna skupina Tonika z OŠ Tončke Čeč, učenci OŠ dr. Slavka Gruma s folklorno točko in učenci Glasbene šole Trbovlje, Glasbene šole Zagorje ob Savi ter OŠ Trbovlje s svojimi glasbenimi ter pevskimi točkami. Na odru so nam gospe iz Društva šola zdravja Zasavje predstavile del vadbe 1000 gibov, za posebej razigrano vzdušje pa so poskrbeli učenci OŠ Ivana Skvarče s plesno točko Zaplešite z nami Zumbo, ter naše zasavske country plesalke. Odrski del Parade učenja je bil popolna simfonija talenta in ustvarjalnosti, ki je zares očarala občinstvo.

V sklopu festivala so bile organizirane tudi tri delavnice – delavnica ustvarjanja z umetno inteligenco: Scribble Diffusion, kulinarična delavnica peke pravega mesnega in sirovega bureka, ki so jo omogočili fantje Stare mestne pekarne Trbovlje ter popoldansko predavanje naše Saye o njeni rodni deželi: Kazakhstan.

Hibridna izvedba Parade učenja je prinesla nekaj edinstvenega in drugačnega v primerjavi s prejšnjimi leti. Tovrstna izvedba je omogočila večjo prilagodljivost in ustvarjalnost, saj smo združili notranji in zunanji prostor ter obiskovalcem ponudili bogato izkušnjo učenja in zabave. Obiskovalci pa so imeli priložnost izkoristiti prednosti hibridnega formata, saj so se lahko premikali med stojnicami v notranjih prostorih in uživali v nastopih na odru. Dogodek je bil odlična priložnost za izmenjavo idej, spodbujanje kreativnosti in razvoj novih spretnosti.

Hibridna Parada učenja 2023 je dokazala, da se je mogoče prilagoditi izzivom in ustvariti nekaj izjemnega, tudi v najbolj nepredvidljivih okoliščinah. To je bila popolna ilustracija moči vztrajnosti in želje po učenju, ki sežejo onkraj meja. In ko se naslednje leto pripravimo na novo Parado učenja, se že veselimo, kaj nam bo prineslo in kakšne nepozabne pustolovščine nas čakajo.

Več utrinkov s Parade učenja 2023 si lahko ogledate v naši fotogaleriji.














PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji