• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
31.01.2020

Je verižni člen lahko iz papirja?

Verižni eksperiment je v Zasavju že zelo dobro znan po zaslugi srčnih ljudi – strokovnih delavk, prostovoljcev in predšolskih otrok. Otroška radovednost in iskreno navdušenje nam daje voljo, ideje in zagon za gradnjo novih verižnih členov. Otrokom lahko damo samo tisto, kar imamo sami. Zato smo odšli na Hrvaško po novo znanje.
 
Tretji teden letošnjega januarja smo ponovno zamenjali pisarne za delavnice, računalnike in svinčnike pa za kladiva, žage, škarje ... Četrto delovno srečanje Erasmus+ projekta Verižni eksperiment je bilo v Koprivnici na Hrvaškem. Zasavska ljudska univerza sodeluje kot partner v omenjenem projektu, ki ga vodi Ljudska univerza Jesenice. Iz Zasavja, kot partner v projektu, sodeluje tudi Vrtec Zagorje ob Savi.
 
Srečanja se je udeležilo 37 udeležencev iz petih držav. Razdeljeni smo bili v šest nacionalno mešanih delovnih skupin. Velik izziv pri delu nam je predstavljala komunikacija. Težave pri sporazumevanju so se pokazale predvsem pri tistih udeležencih, ki govorijo le svoj  materni jezik in ne znajo angleško. Takrat smo se morali znajti drugače – uporabili smo kretnje rok, obrazno mimiko, tudi pantomimo in na koncu smo se vsi dobro razumeli.
 
Na vsakem izmed delovnih srečanj smo se naučili graditi drugačne vrste členov iz različnih materialov. Pogosto se uporabljajo odpadni materiali, in sicer les, plastika … Tokratnja gradnja je bila poseben izziv, saj smo za izdelavo člena morali uporabiti papir. Naloga se je sprva zdela misija nemogoče, v nadaljevanju pa smo presenečeno ugotavljali, da je papir zelo uporaben material in kakšne različne oblike se lahko izdelajo iz papirja. Naš mentor Stane nas je »vrgel« iz cone znanega in že po nekaj dneh smo z veseljem ugotovili, da delo z njim sploh ni tako zahtevno, kot smo si na začetku predstavljali. Ja, verižni člen, je lahko tudi iz papirja.
 
Všeč nam je bilo, da smo bili lahko pri izdelavi tega člena zelo ustvarjalni. Izživeli smo otroka v sebi in spečo kreativnost. Naša naloga je bila tudi zagotoviti povezljivost vseh členov med seboj, kar nam je dobro uspelo.

    

V februarju bomo podoben člen, kot smo ga »premierno« zgradili na Hrvaškem, začeli izdelovati skupaj z otroki iz Vrtca Zagorje ob Savi, enota Maja. To bo v letošnjem šolskem letu že drugi člen, ki ga bomo v verigi prijateljstva in medgeneracijskega sodelovanja izdelovali skupaj majhni in veliki.
Otroci skupaj z mentorji z Zasavske ljudske univerze in Vrtca Zagorje ob Savi ter prostovoljci izjemno uživajo pri krepitvi in raziskovanju mej svojih tehničnih spretnosti. Ko te petletnik v ponedeljek zjutraj vpraša: »A danes pa ne bomo delali?«, veš, da delaš nekaj, kar jih zanima in si bodo zapomnili za celo življenje. In to je tisto kar šteje.
Ob koncu šolskega leta, v maju, bodo izdelane verižne člene in svoje nove ročne spretnosti zagorski otroci predstavili tudi svojim staršem in širši javnosti.
 
Pripravila: Mateja Pistotnik, Zasavska ljudska univerza


PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji