• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
27.05.2024

Parada učenja 2024

Parada učenja 2024 povezala Hrastnik in Zasavje: Skupaj smo proslavili moč znanja in skupnosti!

Vseslovenski festival Parada učenja, ki je potekala v sredo, 22. 5. 2024, smo na Zasavski ljudski univerzi tokrat prvič pripeljali v Hrastnik. Ob močni podpori lokalne skupnosti je bil dogodek več kot uspešen. Športna dvorana na Logu je res kar pokala od dobre volje, povezovanja, druženja in (vseživljenjskega) učenja, saj jo je obiskalo več kot 600 obiskovalcev.

Rdeča nit letošnje parade je bila: »Učenje je življenje – naj krepi in radosti!« Glavno dogajanje v Hrastniku je sicer res potekalo v popoldanskem času – vendar pa je bilo po Zasavju pestro že dopoldne! Na Osnovni šoli narodnega heroja Rajka Hrastnik je potekala Poklicijada, kjer so učenci 7. razredov spoznavali različne poklice, ki jih v Zasavju (in tudi drugod po Sloveniji primanjkuje), v Trbovljah smo skrbeli za fizično in duševno zdravje – najprej z meritvami vitalnih funkcij, nato pa še z zvočno kopeljo – terapijo z gongi. Na enoti ZLU v Zagorju ob Savi pa je potekala otvoritev likovne razstave Umetnost za zeleni jutri: Povezovanje kreativnosti in ohranjanja narave.

Vrhunec dogajanje pa je bil v Športni dvorani Hrastnik, z začetkom ob 16. uri, kjer je obiskovalce zabaval bogat program na odru in na stojnicah. Na dogodku se je predstavilo več kot 40 zasavskih društev, javnih zavodov in ostalih organizacij, ki delujejo na različnih področjih in delajo z različnimi ciljnimi skupinami – vsi pa s skupnim ciljem: podajati svoje znanje in veščine naprej ter krepiti močno skupnost, v vseh pomenih besede. Na odru se je odvil pester kulturni program, nastopile so vse generacije, pevci, plesalci, glasbeniki, celo marionete! Med nastopajočimi pa je bil tudi poseben glasbeni gost – raper Rok Terkaj – Trkaj, ki je poskrbel za res fantastično vzdušje.

Veseli in ponosni smo, da je naš trud in pomembnost vseživljenjskega učenja in medgeneracijskega povezovanja ter sodelovanja prepoznan tudi s strani vodilnih. Parado učenja v Hrastniku je namreč obiskal tudi Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je v nagovoru poudaril, da je človeka skozi zgodovino oblikovalo znanje in je to še danes tisto, kar človeka najbolj odlikuje. Pomembno pa je "biti človek", biti pripravljen na medgeneracijsko sodelovanje in kritično uporabo umetne inteligence. Spomnil je, da mora človek ostati človek in ne le privesek stroja. In ravno na to spomnijo tudi tovrstni dogodki, kakršna je Parada učenja.

Častni pokrovitelj dogodka je bil Marko Funkl, župan Občine Hrastnik, ki je v svojem govoru izpostavil pomembnost znanja – ki je že visoko na naši lestvici vrednot, vendar pa se moramo kot družba vztrajno truditi, da ga postavimo še višje.

Na Zasavski ljudski univerzi že vrsto let skrbimo za krepitev kulture vseživljenjskega učenja, saj se zavedamo, da je učenje stalen in nikoli končan proces, ki ga je treba nenehno spodbujati in negovati. Zato bomo tudi v prihodnje z vso predanostjo nadaljevali s svojim delom na tem pomembnem področju.

























Več utrinkov s Parade učenja 2024 si lahko ogledate v naši fotogaleriji (KLIK).

Izjava Marka Funkla, župana Občine Hrastnik (KLIK)

Izjava Luke Mesca, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (KLIK)

Pri organizaciji smo sodelovali: Zasavska ljudska univerza, KRC Hrastnik, Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik in Občina Hrastnik.

Medijski pokrovitelji TVU in PU so Kum24, ZON - Zasavske onlajn novice, Zasavje.si in Savus.

Nika Bukovšek
Zasavska ljudska univerza
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji