• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
21.03.2024

Projekt BU.BI: Z razumevanjem nad dezinformacije

V zadnjih letih so pandemije, vojne, gospodarske krize in globalno segrevanje postopoma poudarile problem napačnih informacij oziroma dezinformacij. Ta boj ni več omejen zgolj na tradicionalna področja, temveč se vse bolj odvija ravno na digitalnih platformah. Digitalni razvoj, ki je bil sprva namenjen spremljanju in pospeševanju napredka informacij, se je v nekaterih primerih spremenil v bumerang. Internet je znatno povečal obseg in raznolikost novic, ki so na voljo ljudem, in hkrati temeljito spremenil načine, kako ljudje dostopajo do novic. Internet je eksponentno povečal možnosti širjenja novic, tako resničnih kot lažnih, po vsem svetu.
 
In ravno to problematiko naslavlja projekt BU.BI: Z razumevanjem nad dezinformacije – dvoletna pobuda, ki se ukvarja z vsesplošnim problemom širjenja lažnih novic in dezinformacij. Cilj projekta je z oblikovanjem inovativnih modulov usposabljanja, ki se izvajajo v digitalnem okolju, znanem kot Eduverse, izboljšati funkcionalne spretnosti in digitalno pismenost ter tako posameznikom omogočiti, da (lažje in bolj učinkovito) prepoznajo lažne novice. Projekt BU.BI, financiran v okviru programa Erasmus+, združuje 6 mednarodnih partnerjev (iz 4 držav - Italija, Grčija, Hrvaška in Slovenija) s področja izobraževanja, tehnologije in ustvarjalnih umetnosti.

V sklopu projekta bodo pripravljeni naslednji rezultati:
  1. Smernice za razvoj izobraževalnih modulov;
  2. Priročnik za izobraževalce odraslih;
  3. Priročnik za uporabo Eduversa v izobraževalne namene.
 
Ker pa je za dober projekt pomembno tudi dobro partnerstvo, sta se sodelavki Nika Bukovšek in Laura Kmetič Jurečič udeležili uvodnega »kickoff« sestanka v Pisi, ki je potekal med 7. in 8. marcem 2024. Na sestanku so spoznali projekt BU.BI in pregledali naloge partnerjev. Razpravljali so o organizaciji prihajajočih učnih aktivnostih ter strategiji vizualne identitete in širjenja informacij. Aktivno so sodelovali v skupinskih dejavnostih in spoznali koncept Metaverse (oz. Eduverse) ter razpravljali o njegovi uporabi v izobraževanju. Opravili so tudi mreženje in aktivnosti za krepitev odnosov ter zaključili s povzetkom sestanka in diskusijo o naslednjih korakih.
 
Nekaj utrinkov s sestanka si lahko ogledate v naši fotogaleriji.

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji