• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
25.03.2024

Sledenje na delovnem mestu v Torinu!

V mesecu marcu smo se po 3 sodelavke iz Zasavske ljudske univerze, Ljudske univerze UPI Žalec in iz Ljudske univerze Jesenice udeležile mobilnosti v Torinu. S partnerstvom v Erasmus+ akreditaciji smo dobile možnost za učne mobilnosti v okviru programskega ključnega ukrepa 1, ki nas podpira pri zagotavljanju priložnosti za poklicni in osebni razvoj učečih se, učiteljev in vodij usposabljanja ter drugega strokovnega osebja.

V Torinu smo od 11.–15. 3. 2024 prek spremljanja na delovnem mestu spoznavale dobre prakse izobraževanja odraslih in dela z različnimi ciljnimi skupinami. Gostila nas je mlada in dinamična izobraževalna organizacija Didaxe, ki se osredotoča na spodbujanje inovativnih in kakovostnih poklicnih programov ter omogoča rast in razvoj posameznikov iz različnih ranljivih ciljnih skupin, v ospredju pa je predvsem delo z mladimi.


Na prvi pogled je Torino mesto bogate zgodovine in industrije, vendar pa smo udeleženke mobilnosti hitro spoznale, da se v ozadju skrivajo tudi resni družbeni izzivi. Med pogovori z gostiteljema Danielejem in Francescom smo bile presenečene nad resnostjo prisotnosti mafije in njenim vplivom na mlade. Na območjih, ki so pod vplivom mafije, je dostop do izobraževanja omejen, mladi pa se znajdejo v okoljih, kjer so izpostavljeni grožnjam in pritiskom organiziranega kriminala. To nam je odprlo razmišljanja o pomenu celotne družbe pri boju proti vplivu mafije na izobraževanje mladih. Ustvarjanje varnih in podpornih okolij, ki mladim omogočajo rast brez strahu pred grožnjami, je ključno za zagotavljanje njihove svobode in izbire ter ponovne vključitve v izobraževanje.

Obisk organizacij v Torinu, kot sta fundacija ENGIM, Cecchi Point in Balon Mundial, Josef Torino je pokazal na različne pristope k vključevanju posameznikov iz ranljivih ciljnih skupin, kot so migranti (največ jih prihaja iz Nigerije, Ukrajine, idr.) in odrasli z oviranostmi, v lokalno skupnost. Preko kulturnih centrov, športnih aktivnosti (predvsem s pomočjo nogometa) in izobraževalnih programov se posamezniki ne le vključujejo v družbo, temveč tudi pridobivajo oziroma razvijajo temeljne kompetence in samozavest.
 

Poudarek na praktičnih veščinah in prilagajanje izobraževanja potrebam družbe in posameznikov je ključen za opolnomočenje ranljivih skupin. Družbena središča, kot je Via Baltea, tako služijo kot temelj za trajnostno in inkluzivno skupnost, kjer se ustvarjajo nove priložnosti za vse. Še več o naših razmišljanjih si lahko preberete v blogu, ki smo ga udeleženke pisale v Torinu.
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji