• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
28.01.2020

Verižni eksperiment na Poljskem


»Eksperimenti« na Poljskem
 
»Eksperimenti« smo medgeneracijska ekipa strokovnih delavcev Zasavske ljudske univerze in Vrtca Zagorje ob Savi ter prostovoljcev z izrazitim tehničnim znanjem. Sodelujemo v projektu Erasmus+ Verižni eksperiment v vrtcu. Že skoraj eno leto potujemo po Evropi, kjer se, skupaj z mednarodnimi partnerji, učimo izdelave posamičnih verižnih členov, to znanje pa nato delimo z malimi glavicami iz zagorskih vrtcev.  Strokovni naziv »Eksperimenti« nam je bil podan s strani predšolske skupine zagorskega vrtca s katerimi smo vsak ponedeljek izdelovali verižne člene. Skupaj z otroci smo krepili svoje tehnične spretnosti ter spoznavali osnovne fizikalne in mehanske zakonitosti. Naša prva skupina je odšla pilit znanje v šolo, mi pa nadaljujemo svoje poslanstvo z njihovimi mlajšimi kolegi.
Zadnji teden v oktobru smo se udeležili mednarodnega projektnega treninga v severno poljskem mestu Gdansk. Na vsakem srečanju se naučimo izdelave malo drugačnega člena in tokratni je resnično zabaven. Izdelava sprva ni delovala preveč komplicirano, a smo se precej namučili z nastavljanjem plastične spirale. Zatikalo se je tudi pri dominah. Sama izdelava je šla gladko, a postavitev domin pod časovnim pritiskom nam je delala precej preglavic. Naša naloga je bila tudi zagotoviti povezljivost vseh členov med sabo, kar nam je presenetljivo dobro odrezalo. Člen se je na nekaterih delih malce zatikal, a nič ne de. Z rezultati smo bili zelo zadovoljni, tudi idejni oče projekta je bil na nas ponosen. Konec dober – vse dobro.
Pred nami so meseci izdelave verižnih členov v vrtcu. Mi že komaj čakamo, da podelimo novo pridobljeno znanje z najmlajšimi in se z njimi pozabavamo. Verjamem, da nas tudi oni že nestrpno pričakujejo. Zimo bomo tako preživeli v »delavnici«, rezultate našega dela bomo na ogled postavili v času spomladanskih aktivnosti.
 
Anja Lenart

PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji