• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno
28.09.2023

Z Zelenimi koraki v boljši jutri

V svetu, kjer se zdi, da je naša povezava z naravo vse bolj oddaljena in kjer so naši življenjski slogi vse bolj usmerjeni v udobje, se pojavlja vedno večja želja po vrnitvi k našim koreninam, k bistvu trajnostnega in harmoničnega načina življenja. Zato smo se na Zasavski ljudski univerzi odločili za izvedbo študijskega krožka Zeleni koraki: Raziskovanje trajnostnih praks samooskrbe, ki je potekal v avgustu in septembru 2023. Že takoj na začetku smo ugotovili, da so udeleženke krožka prava zakladnica znanja in izkušenj, ki so jih bile več kot pripravljene deliti med seboj.

Udeleženke so pridobile znanje o temeljnih in naprednih vidikih samooskrbe. To vključuje znanje o gojenju rastlin, pridobivanju energije in vode. Prav tako so raziskovale trajnostne pristope k samooskrbi ter učinkovite prakse, ki jih lahko uporabijo v svoji lokalni skupnosti. Udeleženke so se naučile načrtovati trajnostni vrt, gojiti hrano na ekološki način ter razumeti prednosti in izzive, povezane s tem. Raziskovale so tudi koristi in težave pridelave hrane v lokalnem okolju ter se seznanile s praksami v svoji lokalni skupnosti. Poleg tega so raziskovale različne načine predelave in shranjevanja doma pridelane hrane za zagotavljanje trajnostne samooskrbe. Prav tako so preučevale primere skupnostne samooskrbe ter trajnostne prakse, ki dopolnjujejo samooskrbo, kot so varčevanje z energijo, recikliranje in zmanjševanje odpadkov.

Program je vseboval tudi praktične izkušnje in obiske zunanjih predavateljev in strokovnjakov »iz prakse«. Tako je za nas delavnico izvedlo Društvo za zdravilne rastline Zasavje, ki so že pravi strokovnjaki na tem področju. V torek, 19. 9. 2023, je v okviru Evropskega tedna izobraževanja za trajnostni razvoj na ZLU prišla Alenka Šoštarič, predstavnica društva Samooskrbni.net, ki je predavala o samooskrbi v praksi in kako poskrbeti zanjo na lastnem vrtu.

V okviru študijskega krožka pa se je skupina 15 udeleženk v sredo, 20. 9. 2023, odpravila na pravo strokovno ekskurzijo. Najprej smo obiskali ddr. Ana Vovk in njen Mednarodni center za samooskrbo Dole, ki predstavlja odličen primer integrirane samooskrbe in učinkovitega vključevanja zelenih kompetenc v vsakdanje življenje. Med obiskom centra smo pridobili vpogled v delovanje ekološko naravnane kmetije ter pomen modro-zelene infrastrukture, ki omogoča trajnostno gospodarjenje z vodo in njeno ponovno uporabo za samooskrbo. Poleg tega smo spoznali Center za vitalno življenje, kjer se spodbuja zdravje, izkorišča moč zdravilnih rastlin ter povezovanje z naravo za zmanjšanje stresa.

Ana Vovk je za nas pripravila tudi degustacijo različnih hidrolatov, namazov, oljčnega olja - za nas pa je spekla tudi čisto pravi ajdov kruh. Tudi udeleženke so poskrbele za pravo trajnostno kosilo z zeliščno pogačo, zeliščnimi skutnimi namazi (zelišča smo nabrali kar na vrtu kmetije Dole), domačimi vrtninami, rogljički (polnjeni s koprivno-medenim nadevom), bučkinimi polpeti in še veliko drugega. Tako smo poskrbele za pravi samooskrbni skupnostno naravnani obrok in za zaključek 1. dela naše enodnevne ekskurzije.

Drugi del naše strokovne ekskurzije pa je bil obisk Centra ponovne uporabe v Slovenskih Konjicah, ki ga vodi dr. Marinka Vovk. Center izvaja dejavnost krožnega gospodarstva in rešuje težave sodobne družbe na inovativne načine.

Ena izmed pomembnih dejavnosti centra je upcycling. Gre za umetnost, ki stare, nepotrebne predmete preoblikuje v nove, funkcionalne dragulje. Vzemimo za primer plastične stole. Namesto, da jih zavržemo, lahko sprostimo svojo ustvarjalnost in jim podarimo drugo življenje - lahko jih prebarvamo, preoblikujemo, karkoli nam domišljija dopušča. S tem ne le varčujemo z viri, temveč tudi zmanjšujemo količino odpadkov. Zakaj je to pomembno? Upcikliranje pomaga zmanjšati potrebo po novih materialih ter zmanjšuje naš ekološki odtis. Poleg tega je zabaven način, kako osebnostno obogatiti vsakdanje predmete.

V okolici centra sta postavljena tudi dva zanimiva ladijska zabojnika, ki sta rezultat projekta, ki je financiran s strani Norveškega finančnega mehanizma. Oba zabojnika sta bila opremljena po principih krožnega gospodarstva. Tudi me smo na koncu ekskurzije izkoristile možnost in opravile nekaj odgovornih nakupov v Centru ponovne uporabe. Udeleženke so bile nad ekskurzijo navdušene in vztrajajo, da se bodo še vrnile - do takrat pa bodo pridobljeno znanje prenašale naprej ter ga širile v svojem lokalnem okolju.

Vrhunec naših srečanj pa je predstavljal zaključni dogodek, ki se je odvil na ZLU v sredo, 27. 9. 2023, in je bil namenjen predstavitvi rezultatov širši lokalni skupnosti. Na zaključnem dogodku so udeleženke predstavile sam potek in ugotovitve študijskega krožka, drugi del pa je bil namenjen prav posebni predstavitvi. Takrat je namreč luč sveta ugledala naša e-publikacija: Samooskrba za začetnike. Strani e-publikacije so napolnjene z vpogledi, izkušnjami in s skupno zavezanostjo do negovanja našega planeta, medtem ko negujemo tudi sami sebe. Ne glede na to, ali na tej poti naredite svoje prve korake ali ste izkušen entuziast samooskrbe, je v e-publikaciji nekaj za vsakogar. 

Tudi vas, bralce, prisrčno vabimo, da se nam pridružite, ko raziskujemo umetnost samooskrbe, ponovno vzpostavljamo povezavo z Zemljo in postajamo skrbniki bolj trajnostne prihodnosti. Naredimo zelene korake naprej, ki nas bodo vodili k boljšemu jutri.

Več utrinkov si lahko ogledate tudi v naši fotogaleriji.

Nikolaja Bukovšek

E-publikacija je za vse dostopna TUKAJ.

PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji