• Trbovlje: 03 56 31 190
  • Zagorje: 03 56 55 120
  • info@zlu.si
Pridobitev izobrazbe
Pridobitev izobrazbe
Tečaji in usposabljanja
Tečaji in usposabljanja
Svetovanje in podpora učenju
Svetovanje in podpora učenju
Projekti
Projekti
Brezplačno
Brezplačno

Parada učenja 2023

PARADA UČENJA - DAN UČEČIH SE SKUPNOSTI - PONOVNO V ZASAVJU! 

Tudi letos v okviru Tednov vseživljenjskega učenja načrtujemo Parado učenja (PU), ki predstavlja vsebinsko obogatitev TVU-ja. Gre za vseslovenski enodnevni festivalski dogodek pod okriljem Andragoškega centra Slovenije, ki bo potekal že trinajstič v izbranih slovenskih krajih.

Parada učenja bo potekala v sredo, 24. 5. 2023 v Zagorju ob Savi. V marcu 2022 se je enota ZLU Zagorje preselila na Cankarjev trg 4 (v prostore nekdanje glasbene šole), zato tudi letos načrtujemo izvedbo PU v prijetnem okolju Cankarjevega trga. Kako smo se imeli lani, si lahko pogledate v naši fotogaleriji. Saj veste, fotografije povedo več kot 1.000 besed.

Glavno dogajanje bo potekalo od 9.00 do 12.00, kjer vas bo zabaval bogat program na odru in na stojnicah. Na dogodku se bo predstavilo več kot 30 zasavskih društev, javnih zavodov in ostalih organizacij. 

Rdeča nit Parade učenja je tokrat Evropsko leto spretnosti.

  • Obiskovalci bodo lahko v  kotičku  SPRETNOST JE UMETNOST spoznali in preizkusili spretnosti, ki so povezane z ročnimi deli, s kulturo, z glasbo, s knjižno umetnostjo, z likovnim izražanjem in vsem, kar sodi zraven. Med drugim boste lahko ustvarjali na stojnicah DPM Trbovlje in DPM Zagorje ob Savi ter si ogledali (ter tudi preizkusili) glasbila, ki so jih pripravili otroci iz vrtca Zagorje ob Savi.
  • V kotičku JAZ SEM IN JAZ BOM se bodo lahko udeleženci sprostili, spoznali ideje za dobro počutje in gibanje, poklepetali s drugimi in krepili medosebne in večkulturne, spretnosti za izobraževanje in gradnjo kariere in t. i. “znanja za življenje”. Lahko boste izvedli kratek preizkus spoznavnih sposobnosti ter se preizkusili v razvnovrstnih kognitivnih igrah, ki jih pripravlja DSO Polde Eberl Jamski Izlake. V sklopu zagorske Šole zdravja boste lahko malce »pogibali«. V sklopu programa ZD Trbovlje boste lahko testirali telesno zmogljivost, se spoznali z nekaterimi tehnikami sproščanja – v sklopu programa ZD Zagorje ob Savi pa si boste lahko izmerili krvni sladkor, krvni tlak, na koncu pa vam bodo naredili še celotno analizo telesne sestave. Da pa bo dan res popoln, vas bo zmasirala ekipa VDC Zagorje ob Savi. Vendar pa je to le začetek – v tem kotičku vas čaka še mnogo več aktivnosti.
  • TEHNO-TRAJNOST kotiček bo omogočal obiskovalcem različne vsebine, ki so povezane z digitalno pismenostjo in s trajnostnim načinom življenja. Na stojnici Društva za zdravilne rastline Zasavje boste spoznavali zdravilne rastline, ki rastejo pri nas in se lahko preizkusili v pripravi čisto domačega zdravilnega napitka. Med drugim pa bodo predstavniki DD Trbovlje s seboj pripeljali pravo robotko Evo, s katero boste lahko pokramljali.

Poleg tega pa bomo imeli na Paradi učenja 2023 še pravo izmenjevanico sobnih in/ali vrtnih rastlin. Vabimo občane, da  prinesejo svoje rastline in jih zamenjajo za druge, ki jih želijo, ali pa jih enostavno darujejo drugim, ki jih imajo radi in želijo oživiti svoj dom.

Tudi odrski del dogajanja nam bo vsem polepšal dan, saj bo dopolnjeval in podpiral vsebinske koncepte, ki bodo predstavljeni na stojnicah. Nastopi bodo potekali v lepo osvetljenem paviljonu Cankarjevega trga pod krošnjami mogočnih zelenih dreves. Pomembno je, da se zavedamo pomena naših spretnosti in tega da imamo vsi nekaj, kar znamo dobro narediti. In to je naša spretnost. Kaj vse nas pa še čaka – to pa boste videli sproti!

Nekaj aktivnosti pa nas čaka tudi v popoldanskem času ... Na ZLU (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi) bo potekala potekala kulinarična delavnica – peka pravega mesnega bureka. Za tem pa bo sledilo še predavanje naše Saye, kjer bo predstavila svojo rodno deželo, Kazahstan. Tekom celotnega popoldne pa si boste lahko ogledali rastavo naših tečajnikov tečaja »Ustvarjam, torej sem …«
V Zdravstvenem domu Trbovlje bo od 13. do 15. ure delavnica za starejše, kako uporabljati portal IRIS za komunikacijo med pacienti in zdravniki v ZD Trbovlje, istočasno pa bo potekal tudi dogodek S kolesom (TRAJBI) v Retje, pod okriljem OŠ Tončke Čeč Trbovlje.

Dogodek je namenjen vsem generacijam, širjenju kulture vseživljenjskega učenja, spodbujanju socialnega vključevanja v regiji in medsebojnemu druženju. Pridite in prispevajte svoj košček k skupnemu mozaiku, ki ga bomo ustvarjali na Paradi učenja 2023!

Medijski pokrovitelji TVU in PU so Radio Aktual Kum, ZON in Savus.

Častni pokrovitelj Parade učenja 2023 je župan občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan.

Nikolaja Bukovšek, mag. prof. soc. ped.
03 56 55 131
nika.bukovsek@zlu.si
Nikolaja Bukovšek, mag. prof. soc. ped.


Pridruži se nam

12835 IZVEDENIH IZOBRAŽEVALNIH UR
8292 ZADOVOLJNIH UDELEŽENCEV
120 PREDAVATELJEV
* Podatki veljajo za leto 2018
PRIDRUŽI SE NAM ŠE TI
Temeljne kompetence Zasavje 2023-2029 Svetovalno središče Zasavje Središče za samostojno učenje VGC Zasavje U3 Tedni vseživljenskega učenja ZISS ESS Občina Zagorje Občina Trbovlje Občina Hrastnik MIZS MDDSZ EU I feel Slovenia Posodobitev računalniških omrežij LAN na VIZ v osnovnem in srednjem šolstvu ter organizacijah za izobraževanje odraslih
Copyright © 2019 Zasavska ljudska univerza, vse pravice pridržane | Pravno obvestilo | Izjava o skladnosti ZDSMA | Varstvo osebnih podatkov | Avtorji